Internationella Vegandagen

Den 1 november är det World Vegan Day – Internationalla Vegan-dagen. I Sverige ökar intresset för vegetarisk mat och speciellt ökar antalet så kallade flexitarianer; de som ibland väljer helt vegetariskt men ibland äter animaliska produkter. Enligt Report Buyer har antalet veganer ökat från 1% 2014 till 6% 2017 i USA. De rapporterar att också i Tyskland är intresset stort, 66% tyskar säger sig äta en kost med lågt intag av kött 2017 mot 26% 2014.

Culinary Institute of America har i flera år lett utvecklingen i USA med den så kallade plant-based diet, där man ser animaliska produkter som ett tillbehör till den växtbaserade kosten. De talar om proteinskifte, byta fokus från att ha animaliskt i centrum av maträtten till att lyfta grönskar, rotfrukter, baljväxter och cerealier som huvudingredienserna och servera med en liten bit kött, fisk eller skaldjur, som ett tillbehör. Du kan läsa mer på deras hemsida och i rapporten Menu of Change.

Att ta till sig denna utveckling och erbjuda produkter, recept och rätter som ger alternativ till de som väljer bort animaliska produkter helt eller delvis kan vara en bra framtida utveckling för ett företag .

FN-dagen

Den 24 oktober firas FN-dagen. I år är det 72 år sedan FN skapades och sedan grundandet av FN har det huvudsakliga målet varit att främja internationellt samarbete, och säkerställa hållbar utveckling, mänskliga rättigheter och säkerhet för alla människor världen över.

2015 lanserades de 17 globala målen för att skydda vår planet, avskaffa fattigdom och säkerställa välstånd för alla. Varje mål är uppdelat i delmål att uppnå under de nästkommande 15 år. Du kan läsa mer om de 17 globala målen och delmålen på länken ovan.

Jag har deltagit i många möten om de globala målen eller Sustainable Development Goals (SDG) som de heter på engelska.  Vi kan alla dra vårt strå till stacken men något jag ofta funderar på är hur kan vi få alla delaktiga. Vad betyder målen för den enskilda konsumenten?

FN har själva gjort en lista: Den lata personens gudie till att rädda världen. Jag tycker personligen inte om lat. Varför kan det inte vara varje persons bidrag till de global målen? Vad tycker du?

Fairtrade i fokus

Vecka 41 och 42 är det Fairtrade veckor i Sverige

Under Fairtrade-veckorna kommer proucenter, handlare och konsumenter att tillsammans sprida kunskap om Fairtrade för att öka förståelesen av att man kan göra skillnad genom att aktivit välja  Faritraide-produkter och därmed ge odlare och anställda bättre villkor i utvecklingsländer.

Under veckorna uppmanar Faritrade konsumenterna att lägga sina Fairtrade-produkter i sin kundkorg och skicka in en bild under kampanjen och därmed delta i en tävlingen.

Glöm inte att tagga dina bilder  #fairtradeivarjekundkorg för att delta